Απόφραξη κεντρικής αρτηρίας αμφιβληστροειδούς

Απόφραξη κεντρικής φλέβας αμφιβληστροειδούς

Η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς επηρεάζει σημαντικά την όραση. Ο αμφιβληστροειδής είναι το ευαίσθητο στο φως στρώμα ιστού που βρίσκεται στο οπίσθιο εσωτερικό τοίχωμα του οφθαλμικού βολού. Περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τους φωτοϋποδοχείς, τα ραβδία και τα κωνία, οι οποίοι προσλαμβάνουν το φως και μέσω μίας πολύπλοκης διαδικασίας αυτό μεταφέρεται στον εγκέφαλο όπου μετατρέπεται σε εικόνα. Γίνεται λοιπόν εύκολα αντιληπτό πως ο αμφιβληστροειδής είναι ζωτικής σημασίας για την όραση.

Το αγγειακό σύστημα περιλαμβάνει αιμοφόρα αγγεία που ονομάζονται αρτηρίες και φλέβες, τα οποία μεταφέρουν αίμα σε όλο το σώμα, συμπεριλαμβανομένων των ματιών. Ο αμφιβληστροειδής απαιτεί συνεχή παροχή αίματος ούτως ώστε τα κύτταρά του να λαμβάνουν απαραίτητα θρεπτικά συστατικά κι οξυγόνο. Επίσης μέσω των φλεβών, το αίμα απομακρύνει τις ¨άχρηστες¨ ουσίες, προϊόντα του μεταβολισμού του αμφιβληστροειδούς. Ωστόσο, είναι πιθανό ένα ή περισσότερα από τα αγγεία αυτά να υποστεί απόφραξη.

Η απόφραξη μπορεί να προκαλέσει συσσώρευση αίματος ή άλλων υγρών και να εμποδίζει έτσι τον αμφιβληστροειδή από τη σωστή επεξεργασία των φωτεινών ερεθισμάτων. Όταν το φως εμποδίζεται ή υπάρχει οίδημα (συσσώρευση ορώδους υγρού), μπορεί να προκύψει ξαφνική απώλεια της όρασης. Η βαρύτητα της απώλειας όρασης μπορεί να εξαρτάται από το πόσο σοβαρή είναι η απόφραξη.

Η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς είναι μια δυνητικά σοβαρή κατάσταση, ειδικά εάν υπάρχει ήδη αθηροσκλήρωση . Εμφανίζεται συχνότερα σε μεσήλικες και ηλικιωμένους.

Ποιοι είναι οι διαφορετικοί τύποι αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς;

Υπάρχουν δύο τύποι αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς. Ο τύπος εξαρτάται από το ποια αιμοφόρα αγγεία επηρεάζονται:

Απόφραξη αρτηρίας αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη της κυρίας αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς ονομάζεται απόφραξη κεντρικής αρτηρίας του αμφιβληστροειδούς. Απόφραξη αμφιβληστροειδικού αρτηριακού κλάδου αφορά στις μικρότερες αρτηρίες.

Απόφραξη φλέβας αμφιβληστροειδούς

Η απόφραξη αμφιβληστροειδικής φλέβας χωρίζεται επίσης σε δύο τύπους: απόφραξη της κεντρικής αμφιβληστροειδικής φλέβας (CRVO) κι απόφραξη φλεβικού κλάδου (BRVO)

Οι αποφράξεις της κεντρικής φλέβας ή αρτηρίας σας είναι συνήθως πιο σοβαρές από τις αποφράξεις κλάδου.

Αιτίες αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς

Η ακριβής αιτία αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς είναι άγνωστη. Μπορεί να συμβεί όταν ο αυλός των αγγείων είναι στενός. Ωστόσο, άλλοι παράγοντες που επηρεάζουν τη ροή του αίματος αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης αγγειακής απόφραξης . Αυτοί οι παράγοντες είναι:

– αθηροσκλήρωση

– θρόμβοι αίματος, οι οποίοι “ταξιδεύουν” από άλλη περιοχή του σώματος στο μάτι

– στένωση των καρωτίδων

– καρδιακές παθήσεις όπως βαλβιδοπάθειες, αρρυθμία κ.ο.κ,.

– Σακχαρώσης Διαβήτης

– αρτηριακή υπέρταση

– υπερλιπιδαιμία

– παχυσαρκία

– ενδοφλέβια χρήση ναρκωτικών

– ηλικία άνω των 60 ετών

– γλαύκωμα

– κάπνισμα

– αιματολογικές νόσοι

– φλεγμονώδεις διαταραχές όπως η κροταφική αρτηρίτιδα

Συμπτώματα αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς

Το κύριο σύμπτωμα της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς είναι μονόπλευρη, ξαφνική διαταραχή στην όραση χωρίς αίσθηση πόνου. Αυτό μπορεί να αφορά μερική ή πλήρη απώλεια της όρασης. Οι διαταραχές της όρασης μπορεί να είναι παροδικές ή μόνιμες. Απαιτούν άμεση οφθαλμολογική εξέταση.

Επιπλοκές της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς

– οίδημα της ωχράς κηλίδας

– νεοαγγείωση (παθολογική ανάπτυξη αιμοφόρων αγγείων)

– νεοαγγειακό γλαύκωμα

– ενδοϋαλοειδική αιμορραγία

Διάγνωση αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς και της έκτασης της βλάβης

– κλινική εξέταση

– οπτική τομογραφία συνοχής με αγγειογραφία (OCT- Angiography)

– φλουοροαγγειογραφία

Διερεύνηση της αιτίας

Έλεγχος του καρδιαγγειακού συστήματος από τον καρδιολόγο-παθολόγο, αιματολογικές εξετάσεις κι αν κριθεί απαραίτητο περαιτέρω διερεύνηση.

Πρόληψη

Ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς είναι ο εντοπισμός κι η θεραπεία των παραγόντων κινδύνου. Δεδομένου ότι η αγγειακή απόφραξη του αμφιβληστροειδούς προκύπτει από συστηματικά αγγειακά προβλήματα, είναι σημαντική η αλλαγή τρόπου ζωής και διατροφικών συνηθειών προς προστασία των αγγείων. Αυτές οι αλλαγές περιλαμβάνουν:

– άσκηση

– απώλεια βάρους εάν πρόκειται για υπέρβαρο ασθενή

– υγιεινή διατροφή χαμηλή σε κορεσμένα λιπαρά

– άμεση διακοπή καπνίσματος

– ρύθμιση των επιπέδων σακχάρου ορού του αίματος και της αρτηριακής πίεσης

Θεραπεία της αγγειακής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς

Δεν υπάρχει διαθέσιμο φάρμακο κατά του αποκλεισμού αμφιβληστροειδικής αρτηρίας. Οι περισσότεροι ασθενείς εμφανίζουν μόνιμη διαταραχή της όρασης.

Η θεραπεία της φλεβικής απόφραξης του αμφιβληστροειδούς περιλαμβάνει ενδοβολβική χορήγηση φαρμάκων κι ενίοτε θεραπεία με laser. Τα φάρμακα αυτά είναι οι λεγόμενοι αντιαγγειογενετικοί παράγοντες (anti-VEGF) και τα στεροειδή.

© 2021- Dr ΠΑΤΕΡΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος - Enfold Theme by Kriesi