ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Το ιατρείο αναλαμβάνει μια σειρά απο εξετάσείς όπως και επεμβάσεις- χειρουργεία. Περιληπτικά αναλύονται οι παρακάτω. Για περισσότερες λεπτομέρειες με τις διαδικασίες και το τρόπο διεξαγωγής παρακαλώ επικοινωνήστε μαζί μας

Γρήγορη επισκόπηση

ΟΛΕΣ ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Μέσω  οργάνων (διαθλασίμετρο, φακόμετρο, φορόπτερο, οπτότυπα) γίνεται μέτρηση των διαθλαστικών σφαλμάτων των οφθαλμων.Κατοπιν γινεται δοκιμή και συνταγογράφηση γυαλιών και φακών επαφής για την επίτευξη της μέγιστης οπτικής οξύτητας του ασθενους.

Διαθλαστικος ελεγχος

Μέσω  οργάνων (διαθλασίμετρο, φακόμετρο, φορόπτερο, οπτότυπα) γίνεται μέτρηση των διαθλαστικών σφαλμάτων των οφθαλμων.

Μετρηση ενδοφθαλμιας πιεσης

Μέσω τονομέτρου επιπέδωσης κερατοειδούς γίνεται η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης.

Μέσω τονομέτρου επιπέδωσης κερατοειδούς γίνεται η μέτρηση της ενδοφθάλμιας πίεσης. Πραγματοποιείται στην σχισμοειδή λυχνία μετά από χορήγηση σταγόνων τοπικής αναισθησίας και ειδικης χρωστικής.
Στα πλαισια ενος προληπτικου οφθαλμολογικου ελεγχου πρεπει να μετραται παντα η ενδοφθαλμια πιεση. Επιπλέον είναι απαραίτητη στους ασθενείς με γλαυκωμα, διοτι η υψηλή ενδοφθάλμια πίεση αποτελεί τον πιο σημαντικό παράγοντα κινδυνου για την εμφάνιση και εξέλιξη του γλαυκώματος.

.

Με την σχισμοειδή γινεται έλεγχος των βλεφάρων και του πρόσθιου ημιμορίου του οφθαλμού από τον επιπεφυκότα και τον κερατοειδή μέχρι τον φακό και το πρόσθιο υαλοειδές σώμα. Η εξέταση είναι απαραίτητο μέρος κάθε οφθαλμολογικού ελέγχου.

Οφθαλμολογικη εξεταση με σχισμοειδη λυχνια

Η εξέταση είναι απαραίτητο μέρος κάθε οφθαλμολογικού ελέγχου.

βυθοσκοπηση

Με την εξέταση τη βυθοσκόπηση εξετάζεται το οπίσθιο μέρος του οφθαλμού.

Με την εξέταση τη βυθοσκόπηση εξετάζεται το οπίσθιο μέρος του οφθαλμου (υαλοειδες σώμα, αμφιβληστροειδής, ωχρά κηλίδα, αγγεία, οπτικό νεύρο(.Για τον πλήρη έλεγχο του βυθού απαιτείται η μυδρίαση, δηλαδή η διεύρυνση της κόρης με σταγόνες. Αυτή η προετοιμασία χρειάζεται περίπου 20λεπτά. Λογω της μυδρίασης (διεσταλμένες κόρες) ο ασθενής έχει ελλιπή κοντινή όραση. Λογω επίσης κάποιου βαθμού φωτοευαισθησίας απαγορεύεται ο ασθενής για κάποιες ώρες να οδηγήσει μεταφορικό μέσο.

Με μέτρηση μέσω οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) γίνεται ο προσδιορισμός του πάχους του κερατοειδούς. Γνωρίζοντας το ακριβές πάχος του κερατοειδούς μπορεί κάνεις να υπολογίσει την ακριβή ενδοφθάλμια πίεση. Η τιμή που έχει μετρήσει κάνεις με τη σιγμοειδή λυχνία δύναται να αλλάξει κάποιες μονάδες αναλογικά με το πάχος του κερατοειδούς. Επίσης μέσω του χάρτη παχυμετρίας του κερατοειδούς μπορει κάνεις να υποψιαστεί αλλά προβλήματα του κερατοειδούς οπως π.χ. μια εκτασία κερατοειδούς (κερατώκονο).

παχυμετρια

Με οπτική μέτρηση μέσω οπτικής τομογραφίας συνοχής (OCT) γίνεται ο προσδιορισμός του πάχους του κερατοειδούς.

.

οπτικα πεδια

Με την εξέταση των οπτικών πεδίων ελέγχουμε την λειτουργική εξέταση του οπτικού νεύρου

Με την εξέταση των οπτικών πεδίων ελέγχουμε την λειτουργική εξέταση του οπτικού νεύρου. Ο εξεταζόμενος εστιάζοντας σε έναν κεντρικό στόχο καλείται να αναγνωρίσει φωτινά  ερεθίσματα διάφορου μεγέθους και έντασης.

Η εξέταση των οπτικών πεδίων ειναι απαραίτητη στη διάγνωση και παρακολούθηση του γλαυκώματος. Ειναι επίσης απαραίτητή στα πλαίσια ενός προληπτικού ελέγχου για τον αποκλεισμό του γλαυκώματος.

Επίσης αποτελεί σημαντική εξέταση στα πλαίσια πολλών νευρολογικών παθήσεων.

Πρόκειται για τη πιο σύγχρονη οφθαλμολογική εξέταση. Με το OCT σκανάρονται σχεδόν όλα τα τμήματα του οφθαλμου (κερατοειδής, πρόσθιος θάλαμος, οπτικό νεύρο, ωχρά κηλίδα).  Η εξέταση πραγματοποιείται σε ειδικό μηχάνημα με η χωρίς σταγόνες.

Μπορεί να απεικονίσει τις επιμέρους στιβάδες του αμφιβληστροειδή, καθώς και να αναλύσει ποιοτικά και ποσοτικά την ωχρά κηλίδα και το οπτικό νεύρο.

Ειναι απαραίτητο για τη πρόληψη, διάγνωση και θεραπεία πολλών παθήσεων της ωχράς κηλίδας αλλά και του γλαυκώματος.

Μας επιτρέπει να διαγνώσουμε και να παρακολουθήσουμε μια μεγάλη ποικιλία παθήσεων όπως π.χ. οίδημα ωχράς, οπή ωχράς, ηλικιακή εκφύλιση ωχράς, επιαμφιβληατροειδική μεμβράνη, χοριοειδική νεοαγγείωση ωχράς, κ.ά.

Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη στη διάγνωση και παρακολούθηση ασθενών με γλαύκωμα ή οίδημα ωχράς σε έδαφος διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας, γιατί μπορεί να υπολογίσει ποσοτικά την εξέλιξη της ασθένειας.

Ταυτόχρονα καθίσταται απαραίτητο στη λήψη αποφάσεων για ενδοβολβικές ενέσεις η ακόμα και για ένα χειρουργείο.

OCT-οπτικη τομογραφια συνοχης, ψηφιακη αγγειογραφια βυθου χωρις τη χρηση σκιαγραφικου

Πρόκειται για τη πιο σύγχρονη οφθαλμολογική εξέταση. Με το OCT σκανάρονται σχεδόν όλα τα τμήματα του οφθαλμου (κερατοειδής, πρόσθιος θάλαμος, οπτικό νεύρο, ωχρά κηλίδα) Η εξέταση πραγματοποιείται σε ειδικό μηχάνημα με η χωρίς σταγόνες.

.

Υπερηχογραφημα οφθαλμου

Ο υπερηχογράφος οφθαλμού και οφθαλμικού κόγχου χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη μέτρηση και την παραγωγή λεπτομερών εικόνων της τροχιάς των ματιών και του κόγχου (το οστέινο περίβλημα του ματιού στο κρανίο).

Ο υπερηχογράφος οφθαλμού και οφθαλμικού κόγχου χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα υψηλής συχνότητας για τη μέτρηση και την παραγωγή λεπτομερών εικόνων της τροχιάς των ματιών και του κόγχου (το οστέινο περίβλημα του ματιού στο κρανίο).

Η εξέταση είναι ανώδυνη κι ολοκληρώνεται εντός ολίγων λεπτών και δεν απαιτεί προετοιμασία.

Συχνότερες ενδείξεις

  • Τραύμα
  • Όγκος
  • Ξένο σώμα στο εσωτερικό του βολβού
  • Αποκόλληση αμφιβληστροειδούς
  • Αποκόλληση χοριοειδούς
  • Φλεγμονές (π.χ. σκληρίτιδα)
  • Παθήσεις του οπτικού νεύρου (π.χ. drusen)
  • Παθήσεις του υαλώδους
  • Μετεγχειρητική εκτίμηση
© 2021- Dr ΠΑΤΕΡΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος - Enfold Theme by Kriesi