Περίπου 80% του συνολικού όγκου του οφθαλμού καταλαμβάνει το υαλοειδές σώμα ή υαλώδες μία διαφανής ουσία σε μορφή γέλης. Με την πάροδο των χρόνων επέρχεται συρρίκνωση του ιστού αυτού η οποία μπορεί να προκαλέσει αποκόλληση από τον υποκείμενο αμφιβληστροειδή, με συνέπεια την αντίληψη σκιών στο οπτικό πεδίο του πάσχοντος, κυρίως κατά την εστίαση σε ανοικτόχρωμο τοίχο ή απευθείας στο φως, ακόμη όμως και ρωγμή – αποκόλληση αμφιβληστροειδούς. Επιβάλλεται η άμεση οφθαλμολογική εξέταση κατόπιν ενστάλλαξης κολλυρίων και διαστολής της κόρης (βυθοσκόπηση σε μυδρίαση).

Συμπτωματολογία

Αντίληψη λάμψεων (φωταψιών), σκιών, αιωρούμενων στιγμάτων ή γραμμών, “ιστού αράχνης” κυρίως κατά την εστίαση σε ανοικτόχρωμο φόντο ή σε έντονο φωτισμό.

Θεραπεία

Σε περίπτωση αποκόλλησης υαλώδους χωρίς συνοδό βλάβη του αμφιβληστροειδούς δεν είναι απαραίτητη η λήψη θεραπευτικών μέτρων. Σε περίπτωση οπής ή ρωγμής γίνεται θεραπεία με Argon–Laser, σε περίπτωση αποκόλλησης αμφιβληστροειδούς ή εμφάνισης οπής της ωχράς κηλίδας χειρουργική αποκατάσταση.

Αιτία

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή. Η σωματική δραστηριότητα δεν φαίνεται να παίζει ρόλο. Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η μυωπία, η εγχείρηση καταρράκτη , η ηλικία άνω των 60 ετών, σοβαρό τραύμα, αιμορραγία ή φλεγμονή,

© 2021- Dr ΠΑΤΕΡΩΝΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ - Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματος - Enfold Theme by Kriesi