Η διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια αποτελεί τη συχνότερη αιτία τύφλωσης σε ηλικίες κάτω των 50 ετών στις δυτικές χώρες και προκαλείται λόγω προσβολής των αμφιβληστροειδικών αγγείων από το σάκχαρο. Συγκεκριμένα καταστρέφεται το εσωτερικό τοίχωμα των αγγείων με αποτέλεσμα την απώλεια της στεγανότητάς των, συσσώρευση υγρού στον αμφιβληστροειδή με συνέπεια την σταδιακή καταστροφή των φωτοϋποδοχέων με συνοδό μείωση της οπτικής οξύτητας. Επιπλέον εμφανίζονται αιμορραγίες κι εναποθέσεις λιπιδίων στον αμφιβληστροειδή (μη παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια) καθώς και νεοαγγειώσεις (παραγωγική διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια). Οι τελευταίες αποτελούν ουσιαστικά αντίδραση του αμφιβληστροειδούς στη διαρκή μείωση παροχής του απαραίτητου για τη λειτουργία του οξυγόνου, λόγω βλάβης των αγγείων. Η εμφάνιση νέων αγγείων αθεράπευτη προκαλεί με μαθηματική ακρίβεια καταστροφικές και συχνά μη αναστρέψιμες για τον οφθαλμό επιπλοκές όπως σχηματισμό μεμβρανών, αιμορραγίες του υαλοειδούς, νεοαγγείωση ή αλλιώς ερύθρωση της ίριδος με επακόλουθο γλάυκωμα (νεοαγγειακό γλάυκωμα) κι ελκτική αποκόλληση του αμφιβληστρο
Φυσιολογικός αμφ/δής
Παραγωγική Δ.Α.
Δ.Α. : διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια
Παράγοντες κινδύνου
Οι γνωστοί παράγοντες κινδύνου του σακχαρώδους διαβήτη
Κάπνισμα
Αρτηριακή υπέρταση
Γλυκοζυλιομένη αιμοσφαιρίνη (Hba1c) >6,0%
Διάγνωση
Για τη αποφυγή των παραπάνω είναι απαραίτητη η βυθοσκόπηση τουλάχιστον ανά έτος όλων των διαβητικών. Σε περίπτωση που ο οφθαλμίατρος διαπιστώσει στοιχεία διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας διεξάγεται φλουοροαγγειογραφία ή OCT (Optical Coherence Tomography) ή και τα δύο κι οι επισκέψεις στον οφθαλμίατρο γίνονται συχνότερα.
OCT αγγειογραφία φυσιολογικού οφθαλμού
OCT αγγειογραφία και φλουροαγγειογραφία ασθενούς με Δ.Α.
Θεραπεία
Ρύθμιση του σακχαρώδους διαβήτη και της αρτηριακής πίεσης, απώλεια βάρους όταν χρειάζεται, διακοπή του καπνίσματος
Φωτοπηξία με ARGON–LASER
Ενέσεις αντιαγγειογενετικών (anti–VEGF) παραγόντων ή στεροειδών στο χώρο του υαλώδους
Υαλοειδεκτομή (Vitrectomy)
Ενδοϋαλοειδική έγχυση φαρμάκου
Πρόγνωση
Καλή σε περίπτωση έγκαιρης διάγνωσης κι αντιμετώπισης.
Περιορισμένη σε περίπτωση οιδήματος της ωχράς ή παραγωγικής διαβητικής αμφιβληστροειδοπάθειας και κακής ρύθμισης του σακχάρου, κακής ρύθμισης της αρτηριακής πίεσης καθώς και κατανάλωσης νικοτίνης.