Σε ένα μυωπικό μάτι οι ακτίνες φωτός δεν συναντώνται πάνω στον αμφιβληστροειδή αλλά μπροστά από αυτόν. Έτσι τα σε μακρινή απόσταση ευρισκόμενα αντικείμενα δε γίνονται ευκρινώς αντιληπτά. Η συχνότερη αιτία είναι το υπερμέγεθες μήκος του βολβού.
Αποτελεί τη συχνότερη διαθλαστική ανωμαλία τόσο σε παιδιά όσο και σε ενήλικες. Θεωρείται πλέον παγκόσμια επιδημία. Υπολογίζεται πως 40% και πλέον των Αμερικανών είναι μυωπικοί και ότι το ποσοστό αυτό αυξάνεται, ειδικά μεταξύ των παιδιών σχολικής ηλικίας. Μία στατιστική μελέτη ανέδειξε πως ο επιπολασμός της μυωπίας έχει αυξηθεί κατά 8% τα τελευταία 15 χρόνια. Γενικότερα η μυωπία συνήθως σταθεροποιείται στην ενήλικη ζωή.
Ωστόσο, υπάρχουν εξαιρέσεις σε αυτόν τον κανόνα. Μυωπία μπορεί μερικές φορές να επιδεινωθεί στην ενηλικίωση για πολλούς λόγους, όπως:
- Υπερβολική χρήση οθονών ηλεκτρονικών συσκευών
- Τραυματισμός του οφθαλμού
- Χειρουργική επέμβαση
- Σακχαρώδης διαβήτης, σύνδρομο Marfan κ.α.
Θεραπεία
Αν και δεν υπάρχει θεραπεία για τη μυωπία, υπάρχουν αρκετές μέθοδοι διαχείρισης και ελέγχου που αποδεικνύονται αποτελεσματικές.
Χειρουργική επέμβαση με laser (LASIK, PRK)
Σε ενήλικες η μυωπία μπορεί να διορθωθεί μέσω διαθλαστικής επέμβασης με ακτίνες laser.
Η χρήση διορθωτικών γυαλιών ή φακών επαφής διορθώνει τη μυωπία κάνοντας τις ακτίνες φωτός να αποκλίνουν και να εστιάζονται έτσι ακριβώς επάνω στον αμφιβληστροειδή.
Μυωπία στα παιδιά
Η μυωπία στα παιδιά λειτουργεί διαφορετικά. Επειδή το μάτι βρίσκεται ακόμα σε ενεργή κατάσταση ανάπτυξης, η εξέλιξη της μυωπίας μπορεί να επιβραδυνθεί.
Οι οφθαλμικές σταγόνες ατροπίνης έχουν αποδειχθεί ότι επιβραδύνουν σημαντικά την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά. Δύο μεγάλες δοκιμές στην Ασία διαπίστωσαν ότι οι σταγόνες ατροπίνης επιβραδύνουν την εξέλιξη της μυωπίας στα παιδιά κατά 50% -0%. Ωστόσο, επειδή η μυωπία δεν είναι πλήρως ιάσιμη, τα παιδιά που χρησιμοποιούν σταγόνες ατροπίνης μπορεί να χρειαστεί να φορούν γυαλιά ή φακούς επαφής.
Πολυεστιακά γυαλιά & φακοί επαφής
Μια μελέτη που διεξήχθη από την Αμερικανική Ένωση Οπτομετρών (CLCS) διαπίστωσε ότι τα παιδιά που φορούσαν πολυεστιακούς φακούς είδαν την εξέλιξη της μυωπίας τους να είναι πιο αργή κατά περίπου 25% και είχαν 31% λιγότερη αξονική επιμήκυνση (μεγαλύτερο αξονικό μήκος ματιού) από τα παιδιά που φορούσαν μονοεστιακούς φακούς.
Ορθοκερατολογία
Επίσης γνωστή ως ortho–k, η ορθοκερατολογία χρησιμοποιεί ειδικά σχεδιασμένους διαπερατούς στον αέρα φακούς επαφής για να επιπεδώσει προσωρινά τον κερατοειδή κατά τη διάρκεια του ύπνου. Το πρωί, οι φακοί αφαιρούνται κι η όραση παραμένει ευκρινής χωρίς χρήση φακών επαφής ή γυαλιών. Το Ortho–k έχει αποδειχθεί ότι επιβραδύνει τη μυωπική πρόοδο στα παιδιά κατά 36% – 56% .
Φυσικό φως και υπαίθρια δραστηριότητα
Παρόλο που διεξάγονται μελέτες, πρόσφατες ελεγχόμενες δοκιμές δείχνουν ότι τα παιδιά που περνούν περισσότερο χρόνο σε ανοικτό χώρο (έως και 14 ώρες την εβδομάδα ή περισσότερο) εμφανίζουν συχνότερα καθόλου ή μικρότερη μυωπία από τα παιδιά που περνούν λιγότερο χρόνο σε εξωτερικό χώρο.
Χρήση φωτεινών ηλεκτρονικών συσκευών
Πολλές μελέτες δείχνουν ότι δραστηριότητες όπως η πολύωρη χρήση τηλεφώνου ή υπολογιστή, σχετίζονται με μυωπία .